Kuzey Makedonya Sinemateği, bu yılki “Altın Mercek” ödülünü deneyimli ışık teknisyeni Petar Bogoevski’ye verme kararı aldı. Ödül töreni, 29 Nisan Salı günü saat 12:00’de Sinematek’in sinema salonunda gerçekleştirilecek.
Sinematek Yönetim Kurulu’nun kararıyla verilen bu ödül, Bogoevski’nin Makedon sinemasının yaratılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve popülerleştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı takdim edilecek. Bogoevski, onlarca yıllık mesleki hayatı boyunca yönetmenler, görüntü yönetmenleri ve kameramanlarla işbirliği yaparak yönetmenlerin fikirlerinin görselleştirilmesine önemli katkılar sağladı.
1952 doğumlu olan Petar Bogoevski, 1970’lerde Makedonya Televizyonu’nda ışık teknisyeni olarak sinema dünyasına adım attı. 1976’da “Vardar Film” ekibine katılarak tüm çalışma hayatını burada geçirdi ve çeşitli film türlerinde projelerde yer aldı.
Bogoevski, 1980’den 2010’a kadar çekilen hemen hemen tüm uzun metrajlı filmlerde görev aldı. Kiril Cenevski, Branko Gapo, Stole Popov, Milcho Manchevski, Svetozar Crvenkovski, Agan Osmanli, Mitko Mitrevski, Igor Mitriceski, Teona Strugar Mitevska, Igor Risteski ve diğer birçok yönetmenle çalıştı. “Kurşun Tugayı” ve “Zaman, Sular” (1980) gibi yapımlardan “Balkankan” ve “İllüzyon” (2004), “Temas” (2005) ve “Gizli Kitap” (2006) gibi filmlere kadar geniş bir yelpazede projelerde yer aldı. Ayrıca çok sayıda belgesel ve kısa metrajlı filmde de çalıştı.
Daha önce bu ödüle layık görülen isimler arasında yönetmenler Stole Popov, Branko Gapo, Trajce Popov, Kiril Cenevski, Kole Angelovski, Meto Petrovski ve Kole Manev, ses kayıtçısı Gligor Pakovski, animatörler Darko Markovic ve Tonkica Mitrevska, görüntü yönetmenleri Dragan Salkovski, Ljube Petkovski ve Blagoja Drnkov, film yapımcısı Kosta Krpac, yapımcı Panta Mizimakov, film eleştirmenleri Ilindenka Petrusheva ve Blagoja Kunoski-Dore, kurgucular Dimitar Grbevski, Olga Lukova-Doncic ve Spase Taseski, kostüm tasarımcıları Elena Donceva ve Zorka Todorova-Mladenovic ile besteci Ljupco Konstantinov yer alıyor.
“Altın Mercek” ödülü, geleneksel olarak 29 Nisan’da veriliyor. Bu tarih, 1974 yılında Sinematek’in kuruluş yasasının “Resmi Gazete”de yayınlandığı gün olması nedeniyle önem taşıyor. Sinematek, özel sanatsal, kültürel, bilimsel, tarihi ve diğer sosyal öneme sahip filmleri ve film materyallerini toplama, işleme, saklama, koruma ve sunma görevini üstlenen, Cumhuriyet için genel çıkar sağlayan bir kurum olarak faaliyet gösteriyor.