Mart maaşlarında %12,6 oranında zam alamayan çalışanlar, işverenlerine dava açma hakkına sahip. Makedonya Sendikalar Federasyonu (SSM) Başkanı Slobodan Trendafilov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Genel Toplu İş Sözleşmesi gereğince hak ettikleri zammı alamayan çalışanların yasal yollara başvurabileceğini belirtti.
Trendafilov, özellikle eğitim ve sağlık sektörlerindeki çalışanların durumuna dikkat çekerek, eğitim çalışanlarının %12,6 yerine %7 zam aldığını, sağlık çalışanlarına ise Mart maaşlarıyla birlikte %5 zam yapılacağının sözü verilmesine rağmen bu zammın dahi henüz ödenmediğini vurguladı. Ayrıca, kamu sektöründe Genel Toplu İş Sözleşmesi’ne uygun olarak maaşlarına %12,6 oranında zam yapılmayan, sadece asgari ücrete yapılan ayarlama miktarınca (yaklaşık 1.800 dinar) zam alan tüm çalışanların da dava açma hakkı olduğunu dile getirdi.
SSM, çalışanlara ücretsiz hukuki yardım sağladığını hatırlatırken, bazı hukuk büroları ve avukatların, dava süreçlerini kullanarak kamu bütçesine zarar verme ihtimaline karşı endişelerini dile getirdi. Trendafilov, avukatlık ücret tarifelerine göre, çalışanların bir aylık maaş artışı tutarının çok üzerinde hukuki masraflarla karşılaşabileceğini belirtti. Bir çalışanın %12,6 oranında zam alamaması veya yaklaşık 4.000 dinar maaş artışı alamaması durumunda, son aşamaya kadar olan hukuki masrafların yaklaşık 60.000 dinarı bulabileceğini ve avukatların, çalışanların hak ettiğinden on kat daha fazla ücret alabileceğini ifade etti.
Trendafilov, 2008 yılında İçişleri Bakanlığı’nda çalışanların dava açma ihtimalinin gündeme geldiğini ve o dönemde bakanların çalışanları dava açmaktan vazgeçirmek için polis merkezlerine gittiğini hatırlattı. Günümüzde ise, İçişleri Bakanlığı çalışanlarının %12,6 yerine %10 zam aldığını ve bazı çalışanların Genel Toplu İş Sözleşmesi uyarınca %2,6’lık fark için dava açma hakkının doğduğunu belirtti.
Trendafilov ayrıca, son günlerde yargı üzerinde, toplu iş sözleşmelerine uygun maaş artışı taleplerine ilişkin davaların reddedilmesine yönelik bir yargı pratiği oluşturulması yönünde baskı yapıldığına dair duyumlar aldıklarını ve bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti.
SSM, yetkililere yasal yükümlülüklere uyulması ve maaşların, hak eden ve bunun için çalışan işçilerin cebine girmesi çağrısında bulundu. SSM, maaşların hukuk bürolarının, avukatların veya mahkemelerin ve devlet hazinesinin cebine girmemesi gerektiğini vurguladı.