DUI (Demokratik Bütünleşme Birliği), Kuzey Makedonya’nın Sınır Tanımayan Gazeteciler’in son Basın Özgürlüğü Endeksi’nde altı sıra gerilemesinin, ülkedeki demokratik yönetişimdeki olumsuz eğilimin ve eleştirel düşünceye yönelik tutumun ciddi bir göstergesi olduğunu belirtiyor.
Ahmeti’nin partisi, raporun siyasi bağlamdan yasal çerçeveye, ekonomik baskılardan gazetecilerin güvenlik durumuna kadar ciddi zayıflıklara işaret etmesinin endişe verici olduğunu vurguluyor.
Raporda, editoryal politikayı etkileyen ve vatandaşların güvenini sarsan, siyasi ve ekonomik güç merkezleriyle doğrudan bağlantılı bazı paralel medya sistemlerinin varlığının açıkça tespit edilmesinin kaygı verici olduğu belirtiliyor.
DUI, Hükümeti, medyaya karşı tutumun bir demokrasinin olgunluğunun doğrudan bir yansıması olduğu konusunda uyarıyor.
DUI, kurumsal bağımsızlığı garanti etmek yerine, kamu kurumlarının özel medyada reklamını yapmak da dahil olmak üzere yeni nüfuz mekanizmaları aracılığıyla kayırmacılığı derinleştirmeyi tercih ettiğini ve bunun da medya alanında şeffaflık ve adil muamele konusunu gündeme getirdiğini belirtiyor.
Parti, seçici destek ve siyasi olarak uygun editoryal yaklaşımlar yerine, profesyonel standartların desteklenmesi, kamu hizmetinin bağımsızlığı, gazetecilerin korunması ve eleştirel haberlere baskı değil hesap verebilirlik ile yanıt verme konusunda kurumsal hazırlığın gerekli olduğunu savunuyor.
DUI, medyanın özgürlüğünün hukukun üstünlüğünün temel bir dayanağı olduğu görüşünde ısrarlı olduğunu ve Avrupa standartlarına uygun olarak medya şeffaflığı, çoğulculuk ve profesyonelleşmeye yol açan tüm süreçleri destekleyeceğini vurguluyor.