Kuzey Makedonya Meclisi ve UNICEF işbirliğiyle düzenlenen istişare toplantısında, ülkedeki çocukların ve gençlerin durumu ele alındı. Toplantı, çocuk hakları gündemini ilerletmek amacıyla Meclis ile varılan anlaşma doğrultusunda düzenlenen bir dizi toplantının ilki olma özelliğini taşıyor.
Meclis Başkanı Afrim Gashi, “Eğitime eşit erişim, sağlık politikalarına daha fazla önem verilmesi ve şiddet ile ayrımcılıktan korunma önceliklerimiz olmalı. Meclis Başkanı olarak bu yönde katkı sağlayan her türlü girişimi her zaman destekleyeceğim. Kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesi ve yatırımların artırılması, karşılaştıkları zorluklara bakılmaksızın her çocuğun kapsanmasını sağlamak için çok önemlidir. Bu, kolektif ve insani sorumluluğumuz ve görevimizdir,” dedi.
UNICEF Temsilcisi Lesley Miller ise, “Birlikte çocuk haklarının gerçekleştirilmesinde ilerleme kaydetmeye devam edeceğimizden eminim; yasaların ve bütçelerin kabulü yoluyla, uygulanmalarının gözetimini sağlayarak ve en önemlisi kolektif liderliğimiz ve taahhüdümüzle. Çocuk haklarına yatırım, bir gider olarak değil, bugünün çocuklarına ve yarının Kuzey Makedonya’sına yapılan bir yatırım olarak görülmelidir,” şeklinde konuştu.
Miller, UNICEF’in Meclis ile yaptığı çalışmaların, çocukların haklarının ve refahının, belirli bir siyasi partiye bağlılıklarından bağımsız olarak tüm paydaşları birleştirdiğini gösterdiğini belirtti. “Parlamenterler çocuk hakları için önemli savunucular olabilir ve bu nedenle herkes için daha kapsayıcı, adil ve müreffeh bir toplum yaratmak için eşsiz bir fırsata sahipler.”
Toplantının temelini, UNICEF’in desteğiyle 2024’te hazırlanan, ülkenin çocuk haklarını gerçekleştirme ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma yolundaki ilerlemesini gözden geçiren Kuzey Makedonya’daki Çocukların ve Gençlerin Durum Analizi oluşturdu.
Raporda, çocuk hakları konusunda bazı alanlarda, özellikle bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılmasında iyi ilerleme kaydedilmesine rağmen, diğer alanlardaki ilerlemenin durduğu, hatta gerilediği vurgulanıyor. Yüksek çocuk yoksulluğu oranları, düşük öğrenme çıktıları ve evde şiddet içeren disiplin uygulamalarının yaygınlığı devam eden zorluklar arasında yer alıyor. Aynı zamanda, hava kirliliği ve diğer çevresel tehlikeler, çocukların ve gençlerin ruh sağlığı, artan çevrimiçi şiddet ve nefret söylemi gibi yeni sorunlar ortaya çıktı.
Katılımcılar, ülkenin Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 1993’te onaylanmasından bugüne kadar çocuk haklarını geliştirmede kaydettiği ilerlemeyi ve ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’nin Kuzey Makedonya hakkındaki Son Gözlemlerinde vurgulanan sürekli çaba gerektiren temel alanları tartıştı. Bu tavsiyeler, koordinasyon, ayrımcılık yapmama, çocuklara yönelik şiddet, engelli çocuklar, sağlık ve eğitim hizmetleri alanlarındaki önlemleri kapsıyor.
İstişare toplantısının sonunda katılımcılar, ulusal mevzuatın Çocuk Haklarına Dair Sözleşme hükümlerine daha fazla uyumlaştırılması gereken alanları tartışmak üzere ilgili parlamento komiteleriyle ek bilgilendirme toplantıları düzenleme konusunda anlaştılar.