Başbakan Yardımcısı İzet Mejiti başkanlığında düzenlenen toplantıda, hava kalitesini iyileştirmeye yönelik eylem planının ilerleyişi ve elde edilen başarılar ele alındı. Toplantıya bakanlar, bakan yardımcıları, belediye başkanları, kurum temsilcileri ve ZELS (Yerel Yönetim Birimleri Birliği) katıldı.
Katılımcılar, kurumlarının hava kalitesini iyileştirmek için yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi. Hava kirliliğinin sadece ülkemizde değil, çevre ülkelerde ve dünyada da onlarca yıldır süregelen bir sorun olduğuna dikkat çekildi. Hükümetin, yerel ve merkezi düzeydeki kurumlar arasında koordineli olarak somut adımlar atmaya ciddiyetle yaklaştığı vurgulandı.
Toplantının sonucunda, ülkedeki tüm aktörlerin (devlet kurumları, yerel yönetimler, iş sektörü, sivil toplum kuruluşları ve her birey) yükümlülükleri ve yetkileri olduğu ve ancak koordineli bir şekilde çalışarak istenilen sonuçlara ulaşılabileceği belirtildi.
Çevre Bakanlığı, “2024-2025 Isınma Sezonu Eylem Planı” hazırladı. Bu plan, kısa vadeli müdahale önlemlerini, uygulanabilir eylemleri ve sorumlu kurumları içermektedir. Kurumlar, uygulanan eylemler hakkında rapor sunmakla yükümlüdür.
Yürütülen ana faaliyetler, A ve B entegre izinleri ile çevre etki değerlendirme çalışmalarına ilişkin yasal düzenlemelere uyum konusunda hukuki kuruluşlar üzerindeki kontrollerin sıkılaştırılmasına odaklandı. Yasalara uymayanlara cezai işlemler uygulandı. Kurumlar, atık yönetimine ve açıkta yakma kontrollerine özel önem verdi. Özellikle, egzoz emisyon ölçümlerinin yapılıp yapılmadığını belirlemek amacıyla araç muayene istasyonlarının kontrolleri ve özellikle dizel yakıtlı araçların ve kayıtsız araçların teknik durumlarının olağanüstü kontrolleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Hükümet ayrıca, uzun vadeli önlemlere ve çözümlere odaklanan ve hava kalitesini iyileştirmek için tüm önemli hususları kapsayan 2025-2030 Temiz Hava Planlama Programı’nı başlattı. Bakanlık, bu programın kısa, orta ve uzun vadede sonuçları garanti eden sistemik bir yaklaşım sunduğunu belirtiyor.