Ekonomi ve Çalışma Bakanı Besar Durmishi bugün yaptığı açıklamada, Devlet Piyasa Müfettişliği’nin Nisan ayı sonuna kadar yürürlükte olan önlemlerin kaldırılmasının ardından ürün fiyatlarında büyük bir artış tespit etmesi halinde daha sıkı önlemlerin getirileceğini belirtti.
Bakan Durmishi, marjların dondurulduğu geçen döneme ait resmi verilerin enflasyonda düşüş gösterdiğini söyledi. “Resmi veriler, Nisan ayı enflasyonunun pratikte sıfır olduğunu gösteriyor. Mart ayına kıyasla %0,6’lık bir artış var. Geçen yılın Nisan ayına kıyasla enflasyon %2,6, bu da %3’ü aşmadığı ve istikrarlı bir aşamada olduğu anlamına geliyor. Gıda fiyatları neredeyse değişmedi, sadece %0,3 yıllık artış var ve Nisan ayını Aralık 2024 ile karşılaştırırsak %1,35’lik bir deflasyonumuz olduğunu vurgulamalıyım. Yani, enflasyonda bir düşüşümüz var” dedi.
Bu ay, Devlet Piyasa Müfettişliği, tüccarlar, distribütörler ve üreticiler nezdinde hem düzenli hem de olağanüstü fiyat kontrolleri yapacak ve artan fiyatların ekonomik bir gerekçesi olmadığı tespit edilirse, yeni ve daha sıkı önlemlerin boyutlandırılacağı bir rapor hazırlayacak.
Bakan Durmishi, “Marj kısıtlaması kapsamına girecek ürünlerin listesini genişletebiliriz, yani şu anda önlem olarak elimizde olan şeyi, daha fazla ürün koyabiliriz, marj yüzdesini artırabiliriz, daha sıkı bir önlem için olasılıkların neler olduğunu görmek için. Bunu tüccarları, üreticileri ve distribütörleri sapkın davranmamaları, ekonomik bir gerekçe olmadan fiyatları artırmamaları için söylüyorum. Bir artış olursa, daha sıkı önlemler olacaktır. Kontroller yapılıyor” dedi.
Bakan Durmishi, önlemin sona ermesinden sonra bazı hijyen ürünlerinin 60 dinar daha pahalı olduğu yönündeki eleştirilere ilişkin olarak, öncelikle Devlet Piyasa Müfettişliği’nin bunu belirlemesi ve hangi daha katı önlemlerin alınması gerektiği konusunda Ekonomi Bakanlığı’ndaki sektörü bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.