Kuzey Makedonya’da çocukların ve gençlerin ruh sağlığı sorunları giderek artıyor. 2024 yılında “Alo Bushavko” çocuk yardım hattını arayanların en büyük şikayet nedeni ruh sağlığı sorunları oldu.
“Megjashi”nin raporuna göre, 2023’e kıyasla çağrı sayısı sabit kalırken, ruh sağlığıyla ilgili sorunların yüzdesi hafif bir artış gösterdi. 2023’te toplam sorunların yaklaşık %70’ini ruh sağlığı oluştururken, bu oran 2024’te %74,2’ye yükseldi.
“Alo Bushavko” ekibi, en çok görülen sorunların kaygı ve korku olduğunu, bunu duygusal kontrol sorunlarının (özellikle öfke) ve öz saygı sorunlarının izlediğini tespit etti. Bu yıl, intihar düşünceleri ve intihar girişimleriyle ilgili vakalara da odaklanıldı. Sosyal izolasyon, sosyal ağların kullanımı, belirsizlik ve stres bu soruna katkıda bulunan ana faktörler olarak öne çıkıyor. İntihar girişiminde bulunan çocuk sayısı az olsa da (3 çocuk), bildirilen intihar düşünceleri ve girişimlerindeki önemli artış endişe verici bir sinyal olarak kabul ediliyor.
Raporlara göre, incelenen bir yıllık dönemde, tüm çocukların birden fazla ruh sağlığı sorunu yaşadığı tespit edildi. Bu sorunlar kategorisi, toplam sorunların %74,2’sini oluşturuyor. “Ruh Sağlığı” kategorisi altında korku ve kaygı, öfke sorunları, öz saygı endişeleri ve duygu durum sorunları yer alıyor.
Çocuklardaki bu psikolojik durumların temel nedeni, özellikle boşanmalar sonrasında ebeveynlerin sorunlu ilişkileri, çocukla temas konusundaki anlaşmazlıklar veya velayeti olmayan ebeveynle görüşememe durumlarıdır. Ayrıca, akran çatışmaları veya öğretmenler ve öğrenciler arasındaki sorunlar gibi bozuk kişilerarası ilişkiler de sorunlara neden olabiliyor.
İkinci en yaygın neden ise “İstismar” kategorisi (%16,8). Okuldaki sorunlarla ilgili raporlar da sıkça karşılaşılan durumlar arasında (%2,6), özellikle okulun öğretim ve profesyonel kadrosuyla ilgili sorunlar (16 çocuğu etkiliyor). Raporlama dönemindeki çocukların en küçük yüzdesi ise şu kategorilerle ilgili: Aile İlişkileri (%2,5), Ayrımcılık ve Dışlanma (%1,6), Erişilebilirlik (%1,2), Cinsellik (%0,4), Kayıp Çocuklar (%0,4) ve Fiziksel Sağlık (%0).