Η Υπουργός Παιδείας Βέσνα Γιανέφσκα τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τη μετανάστευση και να τονώσει το ποσοστό γεννήσεων με ποιοτικές πολιτικές, ενώ παράλληλα επενδύει στην αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, στην αναβάθμιση των υποδομών και στην εισαγωγή νέων προγραμμάτων σπουδών και βιβλίων. Επισήμανε επίσης προβλήματα με ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που δεν λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο.
Η Γιανέφσκα, μιλώντας στο 14ο Ετήσιο Συνέδριο της “Μακεδονία 2025”, υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων είναι σημαντική, ειδικά μέσω της δυαδικής εκπαίδευσης, όπου πάνω από 550 εταιρείες δέχονται μαθητές για πρακτική άσκηση και προσφέρουν δυνατότητες απασχόλησης μετά την αποφοίτησή τους.
Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, η Γιανέφσκα ανέφερε ότι τρεις βασικοί πυλώνες καθορίζουν την ποιότητα της διδασκαλίας: προγράμματα σπουδών και βιβλία, καλά αμειβόμενο και κινητοποιημένο διδακτικό προσωπικό και υποδομές. Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και βιβλία, ενώ έχουν ήδη αυξηθεί οι μισθοί των εκπαιδευτικών κατά 12% σε 10 μήνες και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση έως και 60% κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης, ανάλογα με τον βαθμό του πληθωρισμού. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2025, οι μισθοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκαν κατά 14% για τους καθηγητές και 8% για το διοικητικό προσωπικό.
Στον τομέα των υποδομών, η Γιανέφσκα ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 30 επενδύσεις συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, την ανακατασκευή υπαρχόντων, την ανέγερση αθλητικών αιθουσών και την ανακαίνιση φοιτητικών εστιών. Τα σχολεία εξοπλίζονται επίσης με νέα έπιπλα, τεχνολογία πληροφορικής και σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η Γιανέφσκα αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ακολουθήσουν οι νέοι τις παγκόσμιες εκπαιδευτικές τάσεις, όπως η ηθική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Τέλος, η Γιανέφσκα αναφέρθηκε σε παρατυπίες που εντοπίστηκαν σε ιδιωτικά επιστημονικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο 13 εξ αυτών, καθώς και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις, τονίζοντας την ανάγκη για ποιοτική και όχι ποσοτική εκπαίδευση.