Η Εθνική Τράπεζα δημοσίευσε για πρώτη φορά την Έκθεση για την Εφαρμογή της Μακροπροληπτικής Πολιτικής, παρέχοντας διαφανή εικόνα των χαρακτηριστικών των λαμβανομένων μέτρων, της μεθόδου καθορισμού τους και των αποτελεσμάτων τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η μακροπροληπτική πολιτική, ως βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θεσμοθετήθηκε με τις τροποποιήσεις του Νόμου για τις Τράπεζες το 2016.
Τα μέτρα αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και στον περιορισμό των διαρθρωτικών συστημικών αδυναμιών, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Με τακτικές αναλύσεις και τη δυνατότητα προσαρμογής των εργαλείων, η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια μακροπροληπτική πολιτική που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος.
Τα μέτρα που στοχεύουν στους δανειολήπτες, τα οποία εφαρμόζονται από τα μέσα του 2023, επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο υπερβολικής ανάληψης κινδύνων από τις τράπεζες και την εμφάνιση υπερβολικού δανεισμού ιδιωτών υπό χαλαρές πιστωτικές συνθήκες. Τα μέτρα συνίστανται σε σαφείς κανόνες σχετικά με το πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί ένα άτομο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική του σταθερότητα, συνδέοντας το ποσό του δανείου με το εισόδημα του ατόμου ή την αξία του οικιστικού χώρου που υποθηκεύεται ως εγγύηση.
Η άλλη ομάδα μέτρων αποσκοπεί στην ενίσχυση της κεφαλαιακής ισχύος των τραπεζών και της ικανότητάς τους να αντιμετωπίσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την πραγματοποίηση κινδύνων, και συνίσταται στην εισαγωγή πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων, γνωστών ως κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Στην περίοδο που ακολούθησε την εισαγωγή των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, το επίπεδο των κεφαλαίων των τραπεζών αυξήθηκε σημαντικά, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να είναι υψηλότερος κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Με τις τροποποιήσεις του Νόμου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα από το 2022 και με τις τροποποιήσεις του Νόμου για την Εθνική Τράπεζα το 2024, ενισχύθηκε περαιτέρω η δικαιοδοσία της Εθνικής Τράπεζας ως μακροπροληπτικού φορέα, η οποία επέτρεψε την επέκταση του φάσματος εφαρμογής των μακροπροληπτικών εργαλείων για τους σκοπούς της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.