Σκόπια – Το Skopje Pride Weekend 2025, στο πλαίσιο του Queer-Feminist Culture, Art and Theory Festival, συνεχίζεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα χορευτικών παραστάσεων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους της πόλης, προσφέροντας στο κοινό μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις στον σύγχρονο χορό και την πολιτική έκφραση.
Στις 14 Ιουνίου, στο KSP Jadro, η διεπιστημονική καλλιτέχνις Μάγια Ζέτσο θα παρουσιάσει την παράσταση “Dissolutions”. Η παράσταση, σε συνεργασία με το Feminist Culture Festival Prvo pa žensko, αποτελεί μια πολυεπίπεδη απάντηση σε προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες ένοπλης σύγκρουσης, τραύματος και απώλειας, χρησιμοποιώντας οπτική και ακουστική υπερφόρτωση για να εξερευνήσει το σώμα σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η παράσταση τοποθετεί το κοινό σε άμεση επαφή με τον συμβολισμό που συνδέεται με την ιστορία της γυναικείας καταπίεσης στα Βαλκάνια. Η παράσταση αποτελεί μέρος των εγκαινίων της ατομικής έκθεσης της Μάγια Ζέτσο με τίτλο “Discomfited Futures”, σε επιμέλεια του Τζον Μπλάκγουντ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου και θα συνοδεύεται από κατάλογο.
Στις 13 Ιουνίου, επίσης στο MKC, θα παρουσιαστεί το χορογραφικό σόλο “Atrás” του Αλεξάνταρ Γκεοργκίεφ – Ace. Η παράσταση εστιάζει στην πλάτη του σώματος ως αφηγηματική και αισθητική βάση, επανεξετάζοντας την απόρριψη και την αόρατότητά της στην δυτικοευρωπαϊκή χορευτική παράδοση. Μέσω μιας αποικιοκρατικής και αντικαπιταλιστικής προσέγγισης, η παράσταση αποδομεί την αισθητική του υποβάθρου και τις δυνατότητές της για το άνοιγμα νέων, συναισθηματικών και πολιτικά αναγνώσιμων προοπτικών. Το “Atrás” επανεξετάζει ταυτόχρονα τη σχέση μεταξύ της κυρίαρχης μετωπικής πολιτιστικής όρασης και των περιθωριοποιημένων κοινωνικών θέσεων, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ντροπή, την ενοχή και τη λογοκρισία.
Στις 12 Ιουνίου, στο MKC (Youth Cultural Center), θα παρουσιαστεί η χορευτική παράσταση “Unstable Comrades” του Σέρβου χορογράφου Ίγκορ Κορούγκα. Το έργο επανεξετάζει κριτικά την επιρροή του καπιταλισμού, της πατριαρχίας και άλλων συστημάτων καταπίεσης στις προσωπικές και σωματικές σφαίρες – φύλο, σεξουαλικότητα, επιθυμία, συναισθήματα – μέσω της γλώσσας του σύγχρονου χορού. Εμπνευσμένος από τον queer μαρξισμό, ο Κορούγκα μετατρέπει τη σκηνή σε χώρο ρευστής εξερεύνησης της ταυτότητας, της ευαλωτότητας και της αντίστασης ως μέσων πολιτικού οράματος. Η παράσταση κινείται μέσα από ιστορικά και ιδεολογικά πλαίσια – από τον σοσιαλισμό, μέσω του δυτικού φιλελευθερισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έως τη μετασοσιαλιστική Ανατολική Ευρώπη – για να αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους η queer κουλτούρα και οι καλλιτεχνικές πρακτικές έχουν αντιταχθεί στον δογματισμό και την κανονικοποίηση.