Daily Events News Network_Site Logo_Original Size_2025

Καθημερινές εκδηλώσεις από τη Βόρεια Μακεδονία

Τα τελευταία νέα από τη Βόρεια Μακεδονία στα Eλληνικά


Η Κινηματοθήκη μετατρέπει την αίθουσα προβολών της σε καταφύγιο εικόνας, σκέψης και μνήμης

Η Κινηματοθήκη της Βόρειας Μακεδονίας μεταμορφώνει την αίθουσά της σε έναν χώρο αφιερωμένο στην εικόνα, τη σκέψη και τη μνήμη τον Μάιο του 2025, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που εξερευνά τη δύναμη του κινηματογράφου να προβληματίζει, να καταγράφει, να αμφισβητεί και να εμπνέει.

Το πρόγραμμα του Μαΐου περιλαμβάνει μια σειρά αφιερωμάτων σε σημαντικούς δημιουργούς και θεματικές ενότητες, όπως ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Τζιν Χάκμαν και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνίας, παρουσιάζεται το αφιέρωμα “Η Αλληλεγγύη στη Μεγάλη Οθόνη”, αφιερωμένο στο ομώνυμο δημοκρατικό κίνημα της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος “Η Αλληλεγγύη στη Μεγάλη Οθόνη”, η Κινηματοθήκη φιλοξενεί τον σκηνοθέτη και θεωρητικό κινηματογράφου Κούμπα Μικούρντα και την εικαστικό και μοντέρ Λάουρα Παβέλα. Ο Μικούρντα, γνωστός για την ψυχαναλυτική του προσέγγιση και τη χρήση αρχειακού υλικού, έχει σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ “Love Express: The Disappearance of Walerian Borowczyk” (2018), “Escape to the Silver Globe” (2021) και “Solaris, My Love” (2023). Η Παβέλα, με εμπειρία στον χώρο του καλλιτεχνικού και του ντοκιμαντέρ, έχει συνεργαστεί με τον Μικούρντα στην ταινία “Solaris, My Love” και έχει προταθεί για το βραβείο “Eagle” για το μοντάζ της ταινίας “Escape to the Silver Globe” το 2022.

Το πρόγραμμα ξεκινά με δύο ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα, τις “Underground” και “Arizona Dream”, που αντιπροσωπεύουν το μοναδικό του όραμα. Η “Underground” είναι μια επική ιστορία για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ η “Arizona Dream” είναι ένα παραμύθι για το αμερικανικό όνειρο μέσα από τα μάτια ενός βαλκάνιου μετανάστη.

Τιμώντας τον Τζιν Χάκμαν, η Κινηματοθήκη προβάλλει τις ταινίες “Η Συνομιλία” του Φράνσις Φορντ Κόπολα και “Οι Ασυγχώρητοι” του Κλιντ Ίστγουντ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα του Μαΐου περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, του οποίου η φιλμογραφία αντιπροσωπεύει μια σύγκρουση μεταξύ ποίησης και πολιτικής, σώματος και θεϊκού.